Activitats educatives

Sortides al Parc Agrari "Consum Responsable"

Població: 
El Prat de Llobregat
|
Telèfon: 
666 584 791
|
Email : 
sombici@sombici.cat
|

Passejant, en bicicleta i a peu, pel Parc Agrari coneixerem les espècies més característiques del Baix Llobregat, els cultius hortícoles i l’ofici agrícola i l'agricultura ecològica.
Farem activitats a la masia de Cal Notari, on s’ensenyarà de manera creativa com poder sembrar, plantar i collir les fruites i verdures, tot reflexionant sobre la importància de menjar sa, ecològic i local.

Objectius:
- Apropar el coneixement d’un ofici que sustenta la Humanitat des de fa mil•lennis: l’agricultura. L’agricultura de pagès, entesa com l’agricultura que estima i manté rica i fèrtil la Terra, enfront de l’agricultura industrial i de les grans multinacionals.
- Dignificar el treball agrícola i apropar-lo a la realitat del les escoles, creant llaços entre agricultors/es ecològics i centres educatius.
- El consum de productes de km0 afavoreix el manteniment del teixit agrícola local, amb els avantatges mediambientals que comporta la presència de pagesos al territori, que possibiliten una millor gestió de l’entorn a nivell de biodiversitat, de paisatge, de protecció contra incendis, i de conservació de la cultura local (agrícola, de pasturatge, culinària, etc.)
- Alhora, el consum de productes locals evita el transport dels aliments a grans distàncies (realitat derivada de la globalització i de la concentració a la cadena de distribució), pràctica que comporta una elevada despesa energètica insostenible, a més de la producció d’emissions de CO2 que contribueixen al canvi climàtic.
- Foment de l’ús de la bicicleta com ha vehicle de transport.

Al matí fem dos grups, un grup treballa amb el pagès i l'altre fa una descoberta pel camps de cultius, amb bici.
A la tarda, tots junts, fem un taller.

Descripció de l’activitat:
Els nens i nenes es divideixen en dos grups que representen dos tipus d’establiments on poder fer la compra de fruita i verdura: uns corresponen a una gran superfície comercial i els altres a una petita botiga de barri on venen productes de proximitat i ecològics. A cada grup se’ls reparteix una cartolina i un conjunt de pictogrames. La cartolina està dividida en 4 apartats titulats “residus”, “transport”, “medi ambient” i en el quart, un conjunt de preguntes amb dues opcions de resposta: sí o no. Els pictogrames són un conjunt d’imatges que els nens i nenes han d’associar amb cada apartat en funció de quin tipus d’establiment representen.

P.ex.: els que representen la gran superfície, en l’apartat “transport” haurien de col•locar el pictograma de l’avió o del vaixell, ja que una part dels productes que es compren allà procedeixen de països llunyans. Els que representen el petit comerç de proximitat, en canvi, hauran d’utilitzar el pictograma corresponent a la comarca del Baix Llobregat, ja que els productes que s’hi troben en aquestes botigues són principalment dels municipis veïns.
Les explicacions de per què trien els pictogrames les han d’anar escrivint en uns postits. Un cop acaben l’activitat, així com responen a les afirmacions escrites en un dels apartats de la cartolina, els dos grups creen un petit debat en el qual cadascú explica com ha omplert la seva cartolina, per finalment decidir entre tots quina seria la “compra perfecta”, a la qual li han de donar el títol que millor s’escaigui.

Proposta de realització: Aquesta activitat està dissenyada per realitzar-la preferentment durant els mesos d’octubre i novembre i als mesos d'abril maig i juny.

Aquesta activitat es realitza fora de l’aula. Es fa una sortida al Parc Agrari i per aquest motiu cal la presència del professorat al llarg de tota la sortida.

La  persona de contacte per a fer la sol•licitud de l'activitat és Martí Bota – SomBici sccl
Telèfon: 626 456 674
E-mail: sombici@sombici.cat

Data celebració: 
2019-2020
Horari de visita: 
De 9.30 a 15.30h
Població: 
El Prat de Llobregat
Adreça on té lloc l'activitat: 
Masia de Cal Notari, al Parc Agrari del Baix Llobregat

Contacte

Nom de l'empresa organitzadora: 
SOMBICI SCCL
Telèfon: 
666 584 791
Email : 
sombici@sombici.cat
Franja d’edat o nivell a qui s’adreça: 
Educació primària. Cicle superior (10 a 12 anys)
Nombre d'alumnes per grup: 
25
Té dossier pedagògic l’activitat?: 
No
Temps d'antelació amb que cal fer la reserva: 
1 mes

© Consorci de Turisme del Baix Llobregat | Parc Torreblanca N-340 pk 1249, 08980 Sant Feliu de Llobregat | turisme@elbaixllobregat.cat | T. 936852400 | F. 936851868