Activitats educatives

Visita guiada per al Museu de la Colònia Sedó d'Esparreguera

Població: 
Esparreguera
|
Telèfon: 
93 789 22 44
|
Email : 
serveiseducatius.mnactec@gencat.cat
|

El Museu de la Colònia Sedó d’Esparreguera ofereix visites guiades adreçades als centres educatius de cicle mitjà i superior de primària, ESO, batxillerat i cicles formatius. Les visites escolars es poden fer els dimecres, de 9 a 14 h, mitjançant concertació prèvia al telèfon 93 789 22 44 o a l’adreça electrònica serveiseducatius.mnactec@gencat.cat.

 

Acompanyats per un monitor/a, la visita guiada per als centres educatius permet conèixer l'estructura i el funcionament d'una colònia industrial. La gran turbina del segle XIX de 1.400 CV, que donava l’energia necessària a les seccions de filatura i tissatge de la fàbrica, permet treballar tecnològicament l'aprofitament hidràulic. A la sala de la turbina, l'alumnat pot veure la maqueta de la colònia, on s’explica la seva història; la turbina de grans dimensions, i un audiovisual que es projecta dins el tub de conducció d’aigua d'aquesta turbina. Al soterrani del Museu, es pot caminar per les galeries de la primitiva i desapareguda turbina de 1881. El funcionament d’una minicentral hidroelèctrica ajuda a entendre el sistema d’aprofitament de l’energia hidràulica. A l’exterior de la colònia, es pot visitar lliurement l’aqüeducte, els exteriors de l’àrea industrial actual i de la casa dels Sedó, així com les xemeneies. Es recomana fer ús del pas de vianants habilitat per tal de moure’s pel recinte del polígon.

 

La Colònia Sedó va ser fundada el 1846 per Miquel Puig i Catasús. A partir de la segona meitat del segle XIX, s’inicià la construcció d’habitatges per als treballadors, i l’ampliació de la fàbrica. Després de la Guerra Civil, s’arribà al màxim creixement de la colònia obrera, convertint-se en una de les empreses més grans i importants dins de la història econòmica i industrial de Catalunya. Posteriorment, es van manifestar els primers símptomes de crisi del sector tèxtil, que es van incrementar a partir del començament dels anys 1970, fins al tancament definitiu de la fàbrica el 1980. El Museu de la Colònia Sedó se situa en un dels antics espais industrials de la fàbrica.

 

Horari d’obertura al públic del Museu de la Colònia Sedó d'Esparreguera: dissabtes, diumenges i festius, de 10 a 14 hores.

Data celebració: 
Dimecres del curs escolar
Horari de visita: 
Els dimecres del curs escolar. Durada: 1 hora i 15 minuts. Cal concertar la visita prèviament al telèfon 93 789 22 44.
Població: 
Esparreguera
Adreça on té lloc l'activitat: 
C. Contínues, s/n (Polígon Industrial Can Sedó)
Preu: 
80 € /grup

Contacte

Nom de l'empresa organitzadora: 
Museu de la Colònia Sedó d'Esparreguera
Telèfon: 
93 789 22 44
Email : 
serveiseducatius.mnactec@gencat.cat

Museu de la Colònia Sedó d'Esparreguera

El Museu de la Colònia Sedó d’Esparreguera és seu del Museu Nacional de la Ciència i de la Tècnica de Catalunya (mNACTEC), el qual gestiona les seves activitats.

La visita permet el coneixement de l’estructura i el funcionament d’una colònia industrial. La seva gran turbina del segle XIX de 1.400CV, que donava l’energia necessària a les seccions de filatura i tissatge de la fàbrica, permet treballar tecnològicament l’aprofitament hidràulic. A la Sala de la turbina es pot veure la maqueta de la colònia on s’explica la seva història a través d’un muntatge de llum i so, la turbina de grans dimensions i un audiovisual tridimensional que es projecta dins el tub de conducció d’aigua de la turbina. El recorregut pel soterrani del Museu mostra les galeries de la primitiva i desapareguda turbina de 1881. El funcionament d’una minicentral hidroelèctrica ajuda a entendre el sistema d’aprofitament de l’energia hidràulica.

© Consorci de Turisme del Baix Llobregat | Parc Torreblanca N-340 pk 1249, 08980 Sant Feliu de Llobregat | turisme@elbaixllobregat.cat | T. 936852400 | F. 936851868