Activitats educatives

Sortides al Parc Agrari: “El sòl és la història de la terra”

Població: 
Sant Boi de Llobregat
|
Telèfon: 
626 456 674
|
Email : 
sombici@sombici.cat
|

Passejant, en bicicleta i a peu, pel Parc Agrari coneixerem les espècies més característiques del Baix Llobregat, els cultius hortícoles  i l’ofici  agrícola i  l'agricultura ecològica.
Farem activitats a la masia de Cal Notari, on s’ensenyarà de manera creativa com poder sembrar, plantar i collir les fruites i verdures, tot reflexionant sobre la importància de menjar sa, ecològic i local.

Objectius:
- Apropar el coneixement d’un ofici que sustenta la Humanitat des de fa mil•lennis: l’agricultura. L’agricultura de pagès, entesa com l’agricultura que estima i manté rica i fèrtil la Terra, enfront de l’agricultura industrial i de les grans multinacionals.
- Dignificar el treball agrícola i apropar-lo a la realitat del les escoles, creant llaços entre agricultors/es ecològics i centres educatius.
- Conèixer la producció ecològica.  La producció ecològica té contrastats beneficis per a l’entorn a nivell de protecció de la biodiversitat, de la flora i la fauna i del paisatge; probablement també per a la salut dels consumidors, ja que no s’utilitzen pesticides de síntesi química (que contaminen l’aigua, els sòls i els aliments) sinó que, en general, la protecció contra les plagues es basa en la gestió de la biodiversitat a la finca i al seu entorn.
- Foment de l’ús de la bicicleta com ha vehicle de transport. 

Taller per després de dinar:
Duració: 1 hora, de 14:30 a 15:30
Tema: “  El sòl és la història de la terra”

Descripció de l’activitat
Aquest taller es fa per parelles. Comencem per entregar el material, que consta d´unes bases de fusta per poder  escriure en el paper, bolígraf, quatre bossetes de plàstic, quatre etiquetes, lupa, així com una panera per posar el material. En una taula hi exposem tota una sèrie de textos i imatges dels diferents tipus de sòl i nutrients. Després, es fa una explicació del que farem, explicant que el sòl és la història de la terra, de totes les coses que hi han passat al llarg dels anys. 
La primera estona, observem les imatges i fem un resum dels trets més destacables dels diferents materials, així com el tacte que tenen els diferents sòls . A cada bosseta s´hi posa una mostra de sorra de platja, sòl arenós, restes de poda i restes orgàniques i s´etiqueta. Després es barreja cada sorra amb una mica d´aigua, per intentar fer una bola.Com menys presència d´argila, menys compacte ens queda la bola, essent encara més difícil fer un macarró amb el fang. Així aprendrem quin és em millor sòl, per un bon  cultiu.  

Si l´escola ho vol, se li poden enviar els arxius de la matèria que hem treballat.

Proposta de realització: Aquesta activitat està dissenyada per realitzar-la preferentment durant els mesos d’octubre, novembre, abril, maig i juny.

 

Aquesta activitat es realitza fora de l’aula. Es fa una sortida al Parc Agrari i per aquest motiu cal la presència del professorat al llarg de tota la sortida.

La  persona de contacte per a fer la sol•licitud de l'activitat és Martí Bota – SomBici sccl
Telèfon: 626 456 674

 

 

 

Data celebració: 
2019 - 2020
Horari de visita: 
De 9.30 a 15.30h
Població: 
Sant Boi de Llobregat
Adreça on té lloc l'activitat: 
Masia de Cal Notari, al Parc Agrari del Baix Llobregat

Contacte

Nom de l'empresa organitzadora: 
SOMBICI SCCL
Telèfon: 
626 456 674
Email : 
sombici@sombici.cat
Franja d’edat o nivell a qui s’adreça: 
Educació primària. Cicle mitjà (8 a 10 anys)
Nombre d'alumnes per grup: 
25
Té dossier pedagògic l’activitat?: 
No
Temps d'antelació amb que cal fer la reserva: 
1 mes

© Consorci de Turisme del Baix Llobregat | Parc Torreblanca N-340 pk 1249, 08980 Sant Feliu de Llobregat | turisme@elbaixllobregat.cat | T. 936852400 | F. 936851868