Parcs i jardins

Parc de la Torre-Roja

Telèfon: 
93 223 51 51
|

A partir de les avingudes amb arbres i de la pineda preexistents, el parc respon a la demanda de nous espais verds. L'avinguda de la Torre-roja, vorejada per fileres de plàtans, n'és el passeig central, l'element integrador dels diferents espais situats a banda i banda, i el camí per arribar a la zona d'equipaments.
El magnífic edifici de la Torre-roja flanqueja l'entrada al parc. Al seu costat, una bella escultura de bronze "el guant de beisbol" ret homenatge als jugadors d'aquest esport força implantat a Viladecans.

Història

Tot i ser un Parc jove, i com a tal tenir una història curta, el seu territori va pertànyer durant segles a una de les hisendes més antigues i pròsperes de Viladecans centrada en la Torre-roja, a la qual necessàriament ens hem de referir.


La Torre-roja i la Quadra Burgesa La Torre-roja va ser, durant segles, una senyoria jurisdiccional (la Quadra Burgesa), que tenia territori propi i era independent de Viladecans i de Sant Climent de Llobregat. Els seus habitants pagaven cànons als senyors per l'úsdefruit de les terres, al capdavant de les quals, un batlle administrava béns i rendes en nom del senyor. Hi ha un llistat amb noms de batlles a partir de 1529.

Des de mitjan segle XIX, els habitants de la Quadra Burgesa quedaren definitivament incorporats a Viladecans.

Els noms de la Torre-roja
La Torre-roja (dita així per les tonalitats vermelloses de les seves pedres) ha pres en diferents ocasions el nom dels seus senyors. Els més antics se citen en un pergamí de 1527 que tracta d'una venda de la torre Burgesa o Roja, on diu que la casa en altre temps s'anomenava na Sança i torre Marcusa. La torre Marcusa fou propietat dels hereus de Bernat Marcús, un poderós banquer i mercader de Barcelona, que morí l'any 1166. Entre els segles XIII i XVI, la finca va ser dels Burgès (l'any 1265, Jaume I concedí a Guillem Burgès la jurisdicció civil i criminal de les viles de Gavà i Viladecans) i prengué el nom de torre Burgesa.

Característiques arquitectòniques
L'edificació més rellevant del conjunt que forma la Torre-roja és l'esvelta torre central d'origen medieval. Té planta quadrada i quatre pisos d'altura, amb una finestra triforada gòtica al primer pis. En tres de les quatre cares presenta un petit matacà, i coronen el conjunt un seguit de merlets. Des de dalt es domina un extens territori. La porta principal dóna accés al modern palau (finals del segle XIX i principis del XX) construït al seu voltant i al pati central porxat, amb arcs de mig punt.

Informació de servei

Indret d'interès historicoarquitectònic, vegetació singular, escultura, vista panoràmica, fonts d'aigua potable, àrees de jocs infantils i de picnic, jocs gimnàstics, un camp de futbol i un altre de beisbol, piscina municipal Joan Masgrau, Institut d'F.P. Torre-roja. A més, es pot dinar a la cafeteria o al restaurant.

Inauguració: 1984
Superfície: 4,0 ha

Informació d'interès

Carrer Maria Sanjuan Cuchi
08840 Viladecans Barcelona
Espanya
Telèfon: 
93 223 51 51

© Consorci de Turisme del Baix Llobregat | Parc Torreblanca N-340 pk 1249, 08980 Sant Feliu de Llobregat | turisme@elbaixllobregat.cat | T. 936852400 | F. 936851868