El Museu de les Aigües forma part de la UNESCO Water Museums Global Network

Es tracta del primer museu d’Espanya que entra en aquesta xarxa internacional, que basa la seva activitat en la investigació i la conscienciació.

A partir d’aquest trimestre, el Museu de les Aigües passa a formar part de la Water Museums Global Network, una xarxa internacional que té com a objectiu conscienciar i promoure nous models de gestió més sostenibles. D’aquesta manera, es converteix en el primer museu d’Espanya en entrar en aquesta xarxa global que està sota el paraigües de la UNESCO.


La xarxa global de Museus de l’Aigua centra la seva activitat en l’educació i la investigació, seguint el fixat en els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) de Nacions Unides i les activitats del Programa Hidrològic internacional (IHP) de la UNESCO. Creat el 1975, el IHP és l'únic pla intergovernamental dedicat a la recerca de l'aigua, la gestió dels recursos hídrics, l'educació en sostenibilitat i la conscienciació.  


El Museu de les Aigües, que enguany celebra el seu 15è aniversari, està ubicat a les instal·lacions de la Central Cornellà d’Aigües de Barcelona, responsables del subministrament d’aigua de gran part de la ciutat de Barcelona i àrea metropolitana i que s’han mantingut en funcionament de manera ininterrompuda des de 1909. El Museu té un ric patrimoni industrial i arquitectònic, en el qual destaca l’històric edifici modernista construït per l’arquitecte Josep Amargós o la recent reconstrucció de la cascada que Antoni Gaudí va dissenyar per la Casa Vicens.


Actualment, la Xarxa Global està integrada per més de 60 institucions i té una audiència combinada d'aproximadament 5 milions de visitants per any. Cada institució membre té la seva pròpia visió i un enfocament divers i particular respecte a l'aigua, en relació amb les activitats educatives, culturals i científiques. A més, representen un patrimoni únic, mostrant les diferents cultures de l'aigua que s'han desenvolupat a tot el món: des d'oasis en el desert fins a camps en terrasses, molins d'aigua, vies fluvials, aqüeductes, fonts i artefactes de recol·lecció de pluja.


La llista dels 27 museus que formen part de la Water Museums Global Network són:

Asia
Chongqing Baiheliang Underwater Museum, Chongqing, China
Kahramaa Water Awareness Park, Doha, Qatar
Living Waters Museum, India
National Water Museum of China, Hangzhou, China
The Changjiang Civilization Museum, Wuhan, China

Europe
AQUATIKA – Freshwater Aquarium, Karlovac, Croatia
Biesbosch MuseumEiland, Werkendam, Netherlands
Danube Water-Adventure, Marktgemeinde Engelhartszell, Austria
Duna Museum, Esztergom, Hungary
Ecomuseo Martesana, Milano, Italy
Hidrodoe, Herentals, Belgium
HYDRIA Water Network
Mural Harbor – Harbor Gallery, Linz, Austria
MUSE – Science Museum, Trento, Italy
Musée de l’Eau et de la Fontaine, Ottignies, Belgium
Museu da Agua, Lisbon, Portugal
Museum of Water, UK/travelling
National Waterways Museum, Canal and River Trust, UK
Santorini Water Museum, Greece
Water Museum “Leonida Truta”, Cluji-Somes, Romania
Water Museum of Bavaria “Haus am Strom”, Germany
Water Museum of Venice, Italy
World Water Museum, Greece/travelling
Museu de les Aigües, Cornellà de Llobregat, Barcelona, Spain.

Amèrica
Hamilton Museum of Steam and Technology
Museo del Agua “Agua para Siempre”, Tehuacan, México
Yaku Parque Museo del Agua, Quito, Ecuador

 

 

Per a més informació:

https://www.fundacioagbar.org/ca/museu/

http://www.watermuseums.net/

 

 

 

Imatges adicionals: 

© Consorci de Turisme del Baix Llobregat | Parc Torreblanca N-340 pk 1249, 08980 Sant Feliu de Llobregat | turisme@elbaixllobregat.cat | T. 936852400 | F. 936851868