Punt d'interès Cultural

Defensa antiaèria de Sant Pere Màrtir

Telèfon: 
93 470 02 18
|
Email: 
museucantinture@esplugues.cat
|
Al llarg del temps, la muntanya de Sant Pere Màrtir, situada dins el Parc de Collserola, ha actuat com a punt estratègic per a la defensa del pla de Barcelona i Baix Llobregat.
Durant la Guerra Civil espanyola (1936-1939), causada per un cop d’Estat militar en contra del govern legítim de la República, s’establí a la muntanya un punt de defensa antiaèria i una estació de ràdio telefonia.
A més, l’actual caseta de les Aigües fou reconvertida, puntualment, en quarter general dels soldats destinats a la zona. L’exèrcit de Franco, amb l’ajut de les aviacions italiana i alemanya, va dur a terme bombardejos sistemàtics sobre la població civil: la guerra aèria es convertí en uns dels factors claus per a la seva victòria.
 
Davant d’això, la Generalitat de Catalunya va crear, el 1937, la Junta de Defensa Passiva amb la missió de construir refugis antiaeris i d’organitzar el contraatac. El principal grup de defensa antiaeri de Barcelona se situà al turó de la Rovira, mentre que a Sant Pere Màrtir i a Montjuïc, s’hi instal·laren posicions de suport. A Sant Pere Màrtir es construí una bateria antiaèria formada per tres bases de canó o peces d’artilleria amb l’objectiu d’abatre avions enemics, però la seva efectivitat fou escassa i funcionà més aviat com un element de dissuasió. Encara s’hi conserven algunes restes que donen testimoni de la presència dels reflectors i de la casamata.
 
Avui dues de les plataformes defensives es poden visitar com a espai de memòria representatiu de la lluita per a la defensa de la democràcia a Catalunya.
 
Visites guiades: El primer diumenge dels mesos de febrer, març, abril, maig, juny, juliol, setembre, octubre, novembre i desembre.
També es fan visites concertades per a grups escolars i altres col·lectius.
Lloc de trobada i hora: plaça Mireia d’Esplugues de Llobregat a les 11h. Cal concertar visita prèvia al Museu Can Tinturé. Tel. +34 93 470 02 18a/e: museucantinture@esplugues.cat
 

Informació d'interès

Telèfon: 
93 470 02 18
Email: 
museucantinture@esplugues.cat
Horari: 
Visites guiades: el primer diumenge de mes a les 11hores. Visites concertades per a grups en dies i horaris a convenir. Cal fer inscripció prèvia al 93 470 02 18
Serveis: 
Oferta educativa per a escoles
Visites guiades
Activitats: 
Visites guiades

© Consorci de Turisme del Baix Llobregat | Parc Torreblanca N-340 pk 1249, 08980 Sant Feliu de Llobregat | turisme@elbaixllobregat.cat | T. 936852400 | F. 936851868